Thursday, August 21, 2008

အႏ ၱရာယ္နဲ ့ရင္းျပီး သံုးေနၾကတဲ့ Microwave Oven မ်ား


ကမာၻေပၚရွိ သန္းေပါင္းမ်ားစြာေသာလူေတြဟာ သက္ေတာင့္သက္သာျဖစ္ဖို ့နဲ ့ အခ်ိန္ကိုေခ်ြတာဖို ့ မိမိက်န္းမာေရးထိခိုက္ႏုိင္မႈကို ဥေပကၡာျပဳေနၾကပါတယ္။ Microwave oven အတြက္ low-density microwave energy ရဲ ့သဘာ၀ကို စတင္ေဖာ္ထုတ္ႏုိင္ခဲ့ပံုေလးကိုလည္း ရႈစားၾကည့္ပါဦး။ ၁၉၄၆ မွာ Dr. Percy Spencer ဟာ ေရဒါဆိုင္ရာ သုေတသနတစ္ခုကို လုပ္ေနခဲ့တာ ပါ။ သူဟာ Magnetronလို ့ေခၚတဲ့ vacuum tube ေလးကို စမ္းသပ္ေနစဥ္မွာ သူ ့အိတ္ကပ္ထဲက candy ေခ်ာင္းေလး အရည္ေပ်ာ္သြားတာကို စတင္သတိထားမိပါတယ္။ အဆိုပါ tube အနားကို ေပါက္ေပါက္ေျပာင္းေတြထားၾကည့္ေတာ့ ေပါက္ထြက္ျပန္ ့က်ဲကုန္တာကို ေတြ ့လိုက္ရတယ္။ ဒါနဲ ့ tube အနားကို ၾကက္ဥတစ္လံုးထားၾကည့္လိုက္တယ္။ ၾကက္ဥဟာလည္း တစ္ျဖည္းျဖည္းပူလာျပီး ေပါက္ထြက္သြားခဲ့ပါတယ္။ ဒီလိုနဲ ့ အျခားေသာ အစားအစာမ်ားကို အလြယ္တကူခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္ေအာင္ Microwave oven ေတြကို စတင္တီထြင္ခဲ့တာပါ။



ဒီ electromagnetic waves ေတြဟာ ဦးေႏွာက္မွာရွိတဲ့ ပီက်ဴထရီဂလင္း၊ မ်က္လံုး၊ ေ၀ွးေစ့၊ ေသြးဆဲလ္ေတြကို အဓိက အႏ ၱရာယ္ ေပးပါတယ္။ Oven ေတြမွာ အဆိုပါ waves ေတြမထြက္ေအာင္ ဒီဇိုင္းေရးဆြဲ ထုတ္လုပ္ထားတယ္လို ့ေတာ့ ဆိုပါတယ္။ သို ့ေသာ္လည္း က်န္းမာေရးကို ျခိမ္းေျခာက္မႈေတြက ေလ်ာ့နည္းမသြားပါဘူး။ ဂ်ာမနီ Humbolt Universitat zu Berlin က ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ ့ သုေသတနနဲ ့ ရုရွား ေရဒီယိုတက္ခ္ေနာ္ေလာ္ဂ်ီ တကၠသုိလ္မ်ား ပူးေပါင္းျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ သုေတသနေတြက မက္ခရုိေ၀့ဖ္သံုးအစားအစာမ်ားရဲ ့ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစႏုိင္မႈ၊ အစားအစာအရည္အေသြး ေလ်ာ့က်ေစမႈ (အာဟာရဓါတ္မ်ားဆံုးရႈံးမႈ)၊ မိုက္ခရုိေ၀့ဖ္စြမ္းအင္ စိမ့္ထြက္မႈဆိုးက်ိဳးမ်ားနဲ ့ ပက္သက္ျပီး သက္ေသအခ်က္အလက္မ်ားစြာ တင္ျပႏုိင္ခဲ့ပါတယ္။
အဆိုပါသုေတသနမ်ားအရ ေပၚေပါက္လာတဲ ့ မိုက္ခရိုေ၀့ဖ္သံုးစြဲမႈကို စြန္ ့လႊတ္သင့္ေသာ အေၾကာင္းအရာေတြကေတာ့

- မုိက္ခရုိေ၀့ဖ္ကို ကာလရွည္ၾကာ စြဲစြဲျမဲျမဲ သံုးစြဲသူေတြမွာ ဦးေႏွာက္တြင္း လ်ွပ္စီးမႈထိခိုက္ပ်က္ယြင္းျခင္း

- မိုက္ခရုိေ၀့ဖ္သံုးအစားအစာမ်ားတြင္ ေပၚေပါက္လာေသာ အမ်ိဳးအမည္မသိေဘးထြက္ပစၥည္းမ်ားကို ကုိယ္ခႏၶာမွ မေခ်ဖ်က္ႏုိင္ျခင္း

- မေခ်ဖ်က္ႏုိင္ေသာ ေဘးထြက္ပစၥည္းမ်ား၏ မေကာင္းေသာ အာနိသင္မ်ား ကိုယ္ခႏၶာတြင္ က်န္ရွိေနျခင္း

- အဆိုပါအစားအစာမ်ားကို ေရရွည္စားသံုးမႈေၾကာင့္ က်ား/မေဟာ္မုန္းမ်ားထုတ္လုပ္မႈ ေျပာင္းလဲႏုိင္ျခင္း

- ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓါတ္၊ အာဟာရဓါတ္မ်ား ေလ်ာ့နည္းသြားျခင္း

- အသီးအရြက္မ်ားတြင္ပါရွိေသာ သတၱဳဓါတ္မ်ားမွ ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာ free radicals မ်ားအျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြားျခင္း

- အစာအိမ္ႏွင့္အူလမ္းေၾကာင္းကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ေစျခင္း ( အေမရိကမွာ အူမၾကီးကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ တိုးလာေစတဲ့ အေၾကာင္းအရာေတြထဲက တစ္ခုလို ့ ဆိုၾကပါတယ္)

- ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ေသြးထဲေရာက္ရွိမႈကို ပုိမိုမ်ားျပားေစျခင္း

- ျပန္ရည္က်ိတ္ႏွင့္ေသြးအတြင္း ေျပာင္းလဲမႈမ်ားေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာခုခံအားစနစ္ ခ်ိဳ ့တဲ့အားနည္းျခင္း

- မွတ္ဥာဏ္နဲ ့အာရုံစူးစိုက္မႈမ်ားကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္းတို ့ျဖစ္ပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ မိုက္ခရိုေ၀့ဖ္နဲ ့ပက္သက္လို ့ အလုပ္ရႈပ္လွပါတယ္ဆိုတဲ့ ႏို ့ဘူးတုိက္ေမေမမ်ား အထူးသတိထားစရာ တစ္ခ်က္ရွိပါေသးတယ္။ အခ်ိန္မရွိလို ့ဆိုျပီး ကေလးႏုိ ့ဘူးကို မိုက္ခရိုေ၀့ဖ္ထဲ သြားမထည့္လိုက္ပါနဲ ့။ ႏို ့ဘူးမွာ ေအးပံုေပါက္ေနေသာ္လည္း အတြင္းရွိႏို ့မ်ားပူေနလို ့ ကေလးရဲ ့ပါးစပ္နဲ ့လည္ေခ်ာင္း အပူေလာင္သြားတတ္ပါတယ္။ ႏုိ ့မွာပါ၀င္တဲ့ အခ်ိဳ ့အမိုင္ႏိုအက္စစ္ေတြဟာ အသြင္ေျပာင္းသြားျပီး ကေလးရဲ ့ အာရုံေၾကာနဲ ့ ေက်ာက္ကပ္ေတြကို ထိခိုက္ေစႏုိင္ပါေသးတယ္။

၁၉၉၁ က အေမရိကန္၊ ေအာ့ကလာဟုိးမားေဆးရုံတစ္ခုမွာ မုိက္ခရုိေ၀့ဖ္နဲ ့အပူေပးထားတဲ့ ေသြးကိုသြင္းေပးလုိက္လို ့ သာမန္ေသြးသြင္းမႈေလးမွ လူနာတစ္ဦး အသက္ဆံုးရႈံးခဲ့ဖူးပါတယ္။ မိုက္ခရိုေ၀့ဖ္ေၾကာင့္ ေသြးအတြင္းပစၥည္းမ်ားကို ေျပာင္းလဲေစခဲ့ပံုပါပဲ။

၂၁ ရာစုလူသားမ်ားကေတာ့ ထိုသို ့ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ားလွေသာ မိုက္ခရုိေ၀့ဖ္မ်ားကို မက္မက္ေမာေမာ သံုးစြဲေနၾကပါတယ္။ အခ်ိန္ကုန္လည္း သက္သာပါတယ္။ လူလည္းသက္သာလွပါတယ္။ အရသာလည္း ထူးကဲလွပါတယ္။ ပူပူေႏြးေႏြးေလးေတြလည္း စားရပါတယ္။

အခ်ိန္ကုန္သက္သာေသာ္လည္း မိမိလူ ့သက္တမ္းကုိထိခိုက္ေစေၾကာင္း….

လူသက္သာေသာ္လည္း မျမင္ႏုိင္ေသာ ထိခိုက္မႈမ်ား ကိုယ္ခႏၶာတြင္း ျဖစ္ပြားေနေၾကာင္း…

အရသာထူးလွေသာ္လည္း အာဟာရဓါတ္မ်ား ခ်ိဳ ့တဲ့ေနေၾကာင္း…

ပူပူေႏြးေႏြးေလးရဲ ့ေနာက္ကြယ္မွာ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ဓါတ္ပစၥည္းပါ၀င္ေနႏိုင္ေၾကာင္းကိုေတာ့ျဖင့္…………

ကိုးကား
http://www.mercola.com/article/microwave/hazards.htm
http://www.gallawa.com/microtech/history.html
http://www.manbir-online.com/htm3/new.42.htm

1 comment:

Taungoo said...

ညီေဒါက္
ေပၚမလာတာၾကာေပမယ့္ ဒီပို႔စ္ေၾကာင့္ အျပစ္တင္စကား မေျပာေတာ့ပါဘူး။
အားထုတ္မွဳကို အသိမွတ္ျပဳတဲ့အေနနဲ႔ စာမူခ ထုိက္ထိုက္တန္တန္ ခ်ီးျမွင့္သြားပါတယ္။
ဒီလို ပို႔စ္မ်ိဳးအတြက္ အျမဲၾကိဳဆိုပါတယ္။
ဖတ္ဖို႔ေပးရတဲ့ အခ်ိန္ေတြအတြက္ အက်ိဳးရွိတယ္။

ေမတၱာျဖင့္